lauantai 16. joulukuuta 2017

Kun kaikki ei mene kuin Strömsössä

Jos kaikki on mennyt putkeen, niin pitäisi jo 23-vuoden kokemuksella tietää, että kohta pamahtaa ja kovaa! Ja niinhän sitä tälläkin kertaa kävi... Mutta vaikeuksienkin keskellä tulee muistaa:






































Lyhyesti mitä tähän mennessä on matkavalmisteluissa tapahtunut:

Aloitin tän matkan suunnittelun tosiaan vasta joskus lokakuussa eli todella viime tipassa. Haastavinta tässä kaikessa on ollut se, että Tansaniaan lähtiessä on niin monta asiaa hoidettavana, että kolme kuukautta lähtöön on TODELLA LYHYT AIKA. Syksy onkin vierähtänyt oikein vauhdilla, kun on hoitanut matka-asioita, syksyn opintoja ja suunnitellut ensi kevään opintoja opettajien kanssa.

Marraskuun 10. päivä varmistui, että reissuun ollaan lähdössä ja siitä alkoi sitten se varsinainen ruljanssi kaikkien hommien kanssa: viisumiasiat kuntoon, aikaa terveydenhoitajalle rokotusten ja muoden terveydenhoidollisten asioiden selvittämiseksi, tuutoriopettajan kanssa opintojensuunnittelua, yhteyksiä eri opettajiin kurssien soveltamista varten.... Huh huh, sanon minä. Vielä on monta asiaa auki, mutta kyllä tämä tästä pikku hiljaa alkaa selviämään, kun lähtö lähestyy.

Sitten se asia, joka ei todellakaan saisi olla ongelma, meinasi koitua kohtalokseni. Siinä vaiheessa, kun sain puhelun, että "ethän sä bisness-viisumia voi hankkia" sai kirjaimellisesti sydämen kurkkuun ja hetken tuntui, että henki lähtee, kun ahdistuslevelit nousi taivaisiin. Onneksi asia selvisi muutamassa päivässä ja oppipahan muutamia juttuja tulevaisuuden varalle..

Tässä nyt ohjeistusta, ettei muiden tarvitse kantapään kautta oppia miten toimia eikä saada turhia sydänkohtauksia asian tiimoilta:



Tansaniaan matkustettaessa tarvitaan aina viisumi, myös turistina maahan mentäessä. Kun olet lähdössä Tansaniaan vapaaehtoistyöhön, kannattaa viisumikäytännöt tarkistaa suoraan Tansanian konsulaatista, joista lähin sijaitsee tällä hetkellä Tukholmassa. Asiointi konsulaattiin onnistuu englannin kielellä. Yhteydenottopyynnössä kannattaa selkeästi ilmoittaa mitä olet menossa Tansaniaan tekemään sekä kuinka pitkä vierailusi tulee olemaan. Minulle vastattiin jo heti seuraavana päivänä sähköpostilla, joten kauaa ei tarvinnut vastausta odotella. Viisumikäytönnät voivat vaihdella vuosittain, joten Tansanian päässä oleva järjestö ei välttämättä ole ajantasalla käytänteiden kanssa..

Itsehän sain siis ohjeistuksen Tansaniasta järjestöltä, että tulisi hankkia business viisumi, koska olen tulossa vapaaehtoistyöhön. Business viisumi on kuitenkin voimassa AINOASTAAN 90 päivää, joten sen jälkeen on poistuttava maasta. Kikkailua voi tietysti käyttää eli tuon 90 päivän jälkeen käydä esimerkiksi Kenian puolella ja sitten palata takaisin, mutta siihen tietysti liittyy omat riskinsä (tähän en saanut selvennystä, mitä nämä riskit ovat, mutta ilmeisesti sakkoja tai jopa matkustuskielto Tansaniaan). Omalla kohdallani tämä viisumiasia paljastui, kun laitoin ScanGuidelle (viisumipalvelu Ruotsissa, jonka kautta viisumin hankinta nopeampaa, asiakaspalvelu suomen kielellä) viestiä, että mitä kaikkea minun tulee heille lähettää postin kautta viisumia varten, kun en selkeää ohjeistusta heidän nettisivuiltaan löytänyt. Samassa viestissä kerroin, että matkani kestää 94 päivää ja, että olen saanut ohjeistuksen business viisumin hankkimiseen. Sieltä sitten soitettiin, että tosiaan ei business viisumin kanssa onnistu, kun sitä ei voi 90 päivän jälkeen jatkaa enää. He sitten ohjeistivat, että kannattaa kysyä asiaa suoraan tuolta konsulaatista

Joulukuussa 2017 Tansanian konsulaatti antoi seuraavanlaisen ohjeistuksen vapaaehtoistyötä tekevälle matkaajalla: jos matkasi kestää ALLE 90 päivää riittää tavallinen viisumi ja hakemuksen liitteeksi tulee liittää kutsukirje järjestöltä, jonne olet menossa vapaaehtoiseksi. Jos taas matkasi on YLI 90 päivää, tulee sinun hankkia maassaolo- ja työskentelylupa ennen matkaan lähtöä. Lisäksi tarvitset tavallisen viisumin. Tavallista viisumia voi jatkaa tuon 90 päivän jälkeen Tansaniassa, jos tarve vaatii.

Eli ensimmäinen asia, jonka opin tästä ruljanssista oli, että varmista viisumiasiat aina suoraan konsulaatista ennen kuin teet viisumihakemusta. Konsulaatti ei nimittäin korvaa maksettuja maksuja, jos viisumia et saa tai, jos olet hakenut vääränlaista viisumia.

Toinen asia, jonka opin: ÄLÄ IKINÄ VARAA LENTOLIPPUJA ENNEN KUIN VIISUMIASIA ON SELVILLÄ. Tai ainakin hanki liput, joissa on mahdollista muokata lentojen päivämääriä. Herran jestas mikä soppa siitä oliskaan syntyny, jos lentoliput olis ollu jo ostettuna ja sitten olis selvinny tää viisumi asia. Jouduin siis lyhentämään vierailuani viikolla, koska jostain syystä Tansaniassa oleva järjestö ei mielellään näitä maassaolo- ja työskentelylupia vapaaehtoisille hanki. Matkani piti siis saada alle 90 päivän kestäväksi, jotta päästään asiakirjojen kanssa helpommalla.

PÄIVITYS 2.5.2018: Järjestöllä oli itseasiassa kaksi syytä, miksi noita lupia ei lähdetä hakemaan: 1) huolimatta konsulaatin ohjeistuksesta, business-viisumi on parempi vaihtoehto kuin turistiviisumi ja 2) lupien saaminen on todella pitkä ja hankala prosessi, joten muutaman yli menevän päivän takia prosessia ei kannata aloittaa

Kolmas asia, jonka opin: jos sinulla on useita ohjeistuksia, noudata AINA konsulaatista saatua ohjetta. Tällöin selviät varmimmin ongelmitta. Nyt tietenkään ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, koska olen päättänyt hankkia viisumin vasta lentokentällä, joten mitä tahansa voi vielä siellä sitten tapahtua!

Until the next post,
Alisa

tiistai 5. joulukuuta 2017

Tervetuloa matkalle kohti Tansaniaa!

Moikka vaan kaikille, täällä kirjottelee Alisa!

Oon sosionomiopiskelija ja tällä hetkellä opinnoistani on menossa toinen vuosi. Syy miksi aloitin kirjoittamaan tätä blogia näkyykin jo tämän postauksen otsikosta: Tansania kutsuu meikäläistä tammikuussa!

Ensi keväänä, tammikuun lopulta huhti-toukokuun vaihteeseen nautiskelen elämästä Tansanian auringon alla ja suoritan samalla toista työharjoitteluani ja mahdollisesti myös opintoihini kuuluvia projektiopintoja. Tämä blogi toimii päiväkirjana, oppimisvälineenä sekä tapana pitää ihmiset täällä Suomessa ajantasalla siitä, missä mennään.

Postaukset ennen varsinaista reissua koskevat valmisteluprosesseja ja omia fiiliksiä niistä. Kerron ihan konkreettisesti kaikista pakollisista asioista mitä pitää ennen matkaa saada hoidettua ja mitä kaikkea se itseltä vaatii. Tavoitteena olisi, että tämä blogi olisi päiväkirjan lisäksi mahdollisimman laaja infopaketti myös tulevaisuuden opiskelijoille sekä muille matkaajille, jotka suunnittelevat lähtöä Tansaniaan.

Toivotan kaikki lukijat tervetulleeksi ja nauttikaa matkasta yhdessä kanssani!

Terveisin,
sosionomiopiskelija Alisa