torstai 25. tammikuuta 2018

Perillä Tansaniassa!

Täällä sitä ollaan. Trooppisen ilman syleilyssä 30+ asteen lämmöissä! Kyllä on tullut hikoiltua ihan urakalla!

Matka meni todella hyvin vaikka lähtö oli tosi rankka ja monia kyyneleitä on viimeisen kahden vuorokauden aikana vuodatettu! Mitään ongelmia ei matkan aikana onneksi ollut, ainoastaan unohdin vaihtaa rahaa ennen Tansanian kentälle tulemista, joten viisumin saaminen vähän kesti, mutta muuten kaikki sujui todella hyvin! Minua oltiin vastassa lentokentällä ja menimme suoraan kentältä perheen luokse, jossa asustelen seuraavat kuukaudet.

Perheeseen kuuluu vanhemmat ja kaksi lasta; 7-vuotias poika ja 1,5-vuotias tyttö. Lisäksi myös perheen äidin sisko asuu täällä. Jaan huoneeni edellä mainitun siskon sekä toisen vapaaehtoisen kanssa, joka tulee Japanista. Minut otettiin lämpimästi vastaan ja se on helpottanut asettumista tänne. Moneen asiaan on totuttelemista, mutta tulen viihtymään täällä seuraavat kuukaudet erittäin hyvin. Talo ei tosiaankaan ole mikään tavallinen savimaja, vaan ihan oikea talo, vaikka onkin vielä keskeneräinen: suihkua ja vetävää vessaa ei vielä ole vaan kaikki hoituu mekaanisesti käsin, ja ylipäätään juoksevaa vettä ei sisälle tule. Myöskään sähköverkkoon ei taloa ole vielä kytketty, vaan valot, tv ja laitteiden lataus onnistuu aurinkogeneraattorin avulla.

Ensimmäinen ilta oli todella raskas henkisesti. Vaikka perhe on aivan ihana ja kanssani asuva japanilainen vapaaehtoinen myös todella mukava, ikävä Suomeen on suuri ja varmaan pientä kulttuurishokkiakin on tällä hetkellä. Ruoka ei ole oikein vielä maistunut ja muutenkin vielä aika menee aikamoisen sumupilven keskellä.

Ensimmäinen kokonainen päivä on nyt Tansaniassa takana. Aamulla menimme ensiksi järjestön toimistolle hoitamaan rekisteröitymiseni ja samalla maksoin ylläpitomaksun. Sen jälkeen kävimme kaupungilla ja sain prepaidliittymän, joten yhteydenpito onnistuu nyt hiukan paremmin. Nettiyhteys on todella hidas, joten esimerkiksi koulutehtävien teko tulee olemaan haasteellista. Eiköhän tästä kuitenkin selvitä ihan kunnialla! Jos koulutehtävät ei nyt onnistu täällä niin se tietää työn täyteistä loppukevättä kotiin palattuani! Sain vaihdettua myös rahaa ja kävimme myös pikaisesti tsekkaamassa päiväkodin, jossa projektini toteutetaan.

Jalat ovat tällä hetkellä aika kuolleet, eikä ne siitä ainakaan paremmaksi muutu. Sain todeta kaupungille lähtiessä, että kengät, jotka ostin Suomesta, olivat aivan liian pienet, mutta mitään muutakaan ei ollut laittaa jalkaan. Joten ei auttanut muuta kuin survoa turvonneet jalat kenkiin ja lähteä. Kävelyä tuli PALJON, joten reissun päätteeksi pääsin toteamaan, että ukkovarvas on tuusan muuskana ja todennäköisesti mustuu niin, että kynsi jossain vaiheessa irtoaa! Seuraavaksi on sitten aika tuhota varpaanvälit, kun ballerinat vaihtuu varvastossuihin..

Hikisin terveisin,
Alisa

sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Terveydenhuodolliset tarpeet

Tansania kuuluu niihin maihin, joihin matkustaessa on monia huomioon otettavia asioita terveyden ylläpitämiseksi. Riippuen matkan pituudesta ja mestasta, jossa aiot matkaasi viettää, tavrvitset kasan erilaisia rokotuksia ja lääkityksiä.

Itse sain hyvät ohjeet kouluni terveydenhoitajalta ja matkaan lähtiessä tulet todennäköisesti käymään lääkärissä, jossa saat ohjeet erilaisiin terveydellisiin asioihin. Halusin kuitenkin kasata ohjeet yhteen postaukseen, jolloin ne ovat helposti luettavissa jo ennen varsinaista matkan toteutusvaihetta.

Rokotuksista tärkein on keltakuumerokote, josta tarvitset todistuksen, jotta pääset Tansaniassa lentokenttää pidemmälle. Keltainen rokotuskortti on kätevä hankinta tässä vaiheessa, jos sitä ei vielä ole. Samalla pysyy kärryillä omien rokotusten ajantasaisuudesta helposti.

Seuraavaksi tärkein on malarialääkitys, jonka tarvitset, matkustitpa mihin päin Tansaniaa tahansa. Malarialääkityksiä on erilaisia ja, jos maksat lääkityksen itse voit valita itsellesi sopivimman. Itselläni oli lääkitys, joka oli kaikista halvin ja se otettiin kerran viikossa. Muista kuitenkin, että lääkitys ei anna 100% suojaa, joten myös hyttysmyrkkyjen ja suojaavan vaatetuksen käyttö sekä hyttysverkko sängyn päällä on suositeltavia.

Muita pakollisia tai vähintäänkin vahvasti suositeltuja rokotuksia ovat hepatiitti A, kausi-influenssa, ajantasalla oleva kansallinen rokotusohjelma sekä meningokokkirokote (aivokalvontulehdus). Lisäksi matkan pituudesta ja kohdealueesta riippuen tarvitset myös hepatiitti B-, lavantauti- ja kolerarokotteet.

Lisäksi muista myös ottaa omat peruslääkityksiäsi mukaan riittävä määrä. Kaikista lääkärin määräämistä lääkkeistä, joita otat mukaan, kannattaa varalta pyytää apteekista englannin kieliset reseptitositteet.

Rokotusten ja lääkärin määräämien lääkitysten lisäksi on monia muita terveyden ja hygienian kannalta tärkeitä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon Tansaniaan lähtiessä. Ensinnäkin, Tansaniasta voi olla vaikeuksia saada suomalaista hygieniatasoa vastaavia tuotteita ja erilaisten lääkkeiden ostamisen kanssa pitää olla tarkkana, että niissä on päiväystä. Joten tietynlainen "ensiapupakkaus" kannattaa hankkia jo Suomesta. Lisäksi, vaikka Tansania on halpa maa, lääkkeet sekä hygieniatuotteet voivat olla jopa kalliimpia kuin Suomessa, joten säästät todennäköisesti rahaa hankkimalla pienen määrän tarpeellisia itsehoitolääkkeitä ja -tarpeita jo ennen lähtöä.

Särkylääkkeitä tulee varata mukaan kahdenlaisia. Kuumelääkkeeksi ainoastaan parasetamoli. Perus särkytiloihin, kuten päänsärkyyn käy myös muut särkylääkkeet. Myös kuumemittari kannattaa hankkia ja aina oireiden ilmestyessä varalta mitata kuume.

Maitohappobakteerien syönti koko matkan ajan on suotavaa. Aloita tablettien syönti jo 1-2 viikkoa ennen reissua ja syö niitä vielä 1-2 viikkoa reissun jälkeen. Lisäksi, jos koet tarpeelliseksi, varaudu ripuli- ja ummetuslääkkein matkaan. Lisäksi matkapahoinvointilääke voi olla myös hyvä sisällyttää reissutavaroihin.

Itse koin Bepanthenin parhaimmaksi ostokseksi matkaani varten. Sillä hoitui niin pintanaarmut, rakkulat kuin auringonpolttaman ihon hoito. Lisäksi puhdas aloevera oli oiva lisä omaan matkalaukkuun. Lisäksi erilaisten haavojen ja rakkuloiden hoitoa varten kannattaa ottaa puhdistusainetta, laastareita, sideharsoa.. Sellaset perusvarastot kaikkea. Itseltä jäi uupumaan matkatavaroista rakkolaastarit, ne olisivat olleet todella tarpeen koko reissun ajan!

Muita tarpeita, joita kannattaa ottaa mukaan on käsidesi, kyypakkaus, kortisonivoidetta, aurinkorasvaa (korkealla suojakertoimella), antihistamiineja, naisten kannattaa varautua kuukautissuojiin ja, jos suunnittelee elävänsä villiä sinkkuelämää, niin kondomeja.

Myös kynsienhoitosetti, silmätipat, nenäsuihke/-öljy, väliaikainen paikkausmateriaali hampaille ja lääkehiili ovat sellaisia, joita voi oman harkinnan mukaan ottaa mukaan matkalle. Lisäksi voit oman harkintasi mukaan ottaa erilaisia vitamiinivalmisteita, yms. mukaan, jos koet ne tarpeelliseksi.

Jos kyseessä on pitkä matka, keskustele lääkärisi kanssa, tarvitseeko hankkia antibiootteja tai muita lääkkeitä Suomesta.

Tervettä matkaa,
Alisa

keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Viikon päästä mennään!

Mä tein sen! Mä olen pientä viimeistä loppusilausta vaille valmis nousemaan lentokoneeseen ja kokemaan jotain todella uutta ja erilaista. VIIKON PÄÄSTÄ MENNÄÄN!







































Tänään sain viimeisetkin asiat koulun osalta kuntoon: etukäteistehtävä vaihtoon liittyen vihdoin ja viimein palautettu ja opintosuunnitelmaan opettajien nimmarit metsästetty. Perjantaina vielä olisi yhden kurssin uusintatentti ja sitten voikin aloittaa täyden jännittämisen reissun suhteen.

Viikonlopun vietin vanhempieni luona ja haikein mielin ajelin maanantai-iltana takaisin kotiin. Ja enhän minä itseäni ihan helpolla päästänyt... Sillä, koska vielä ei ole riittävästi stressiä ja jännitystä matkan johdosta niin päätin "kadottaa" tietokoneeni ulkoisen kovalevyn, joka sisältää kaikki koulutehtäväni ja materiaalit itsenäiseen opiskeluun. Siinä olisi mennyt varmaan satojen tuntien työmäärä hukkaan, jos ulkoinen olisi oikeasti kadonnut tai jäänyt vanhempieni luokse. Onneksi kuitenkaan ei sen kummemmasta "katoamisesta" ollut kyse kuin, että se oli hautautunut muhkean paripeittomme uumeniin. No, tulipahan vähän saatua sykettä korkeemmalle tai paremminkin taisi tulla pieni muotoinen sydämen pysähdys! :D



Matkajärjestelyt alkavat olemaan aikalailla paketissa: rokotukset ovat kunnossa, koulun kanssa kaikki sovittuna, tukirahahakemus vireillä, Kelan tuet tarkistettu ja päätöskin tullut ja kaikki matkustusasiakirjat, lentoliput ja ilmoitukset eri paikkoihin hoidettu. Enää pieni shoppailureissu jäljellä ja tavaroiden pakkaaminen järkevästi mukaan.

Mitä kaikkea siis on lyhyeti mahtunut viimeiseen kahteen viikkoon:
1) Rokotukset laitettu ja malarialääkitys aloitettu
2) Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma keväälle tehty opettajien kanssa
3) Kurssien aloittamista koululla
4) Esiraportti matkasta tehty ja palautettu
5) Erilaiset hakemukset toimitettu koululle
6) Lentoaikataulut ilmoitettu Tansaniaan sekä Allianssiin
7) Allianssiin toimitettu tarvittavat ilmoitukset
8) Matkustusilmoitus hoidettu
9) Kaikista tärkeistä dokumenteista otettu kopiot OneDriveen sekä muistitikulle ja lisäksi kaikista tärkeimmät myös tulostettu
10) Tutustuttu järjestön toimittamaan infokirjeeseen


Vieläkin on hiukan utopinen olo eikä meinaa uskoa, että todellakin viikon päästä näihin aikoihin olen lentokoneessa matkalla Tansaniaan. Vaikka matka tulee varmasti olemaan todella upea ja tulen kokemaan paljon uusia, ihmeellisiä asioita, on mielessä haikeus sekä ikävä. Samalla takaraivossa on myös pieni pelko siitä, ettei juurikaan tiedä mihin varautua. Vaikka paljon on vinkkejä ja ohjeita kuullut, on ihan eri asia oikeasti kokea ne asiat itse. Tällä hetkellä on kuitenkin parasta ottaa päivä kerrallaan eikä murehtia turhasta.

Aamuja TJ7,
Alisa

keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Selkeä TO DO LIST



1) Ota yhteys pomoosi tai koulusi vaihtovastaavaan/vastuuopettajaan.
2) Yhteys järjestöön (tarvittaessa).
3) Hoida hakemukset kouluun, järjestöön, vuorotteluvapaa, tms. (tarvittaessa)
4) Suunnittele opinnot opettajasi kanssa (tarvittaessa)
5) Aika terveydenhoitajalle terveyskeskusteluun.
6) Aika rokotuslääkärille (sen jälkeen kun, kohdan 3 hakemukset hyväksytty)
7) Soita apteekkiin: varmista rokotteiden saatavuus
8) Nouda tarvittavat rokotukset ja muut lääkitykset apteekista englanninkielisine resepteineen
9) Aika terveydenhoitajalle/lääkärille rokotuksia varten (muista keltainen rokotuskortti!)
10) Huolehdi matkustusasiakirjat (passi, viisumi, yms)
11) Hanki matkavakuutus
12) Ilmoitus matkasta ulkoministeriölle
13) Kopiot tärkeistä asiakirjoista esimerkiksi sähköpostiin (passi, vakuutukset yms) sekä tulosta tarvittavat asiakirjat mukaasi käsimatkatavaroihin.
14) Varmista pankkikorttien voimassaolo
15) Pankkitunnukset ja tarvittavat yhteystiedot mukaan
16) Varmista sääolosuhteet matkasi ajalle
17) Positiivista ja avointa mieltä uutta kulttuuria kohtaan!

Älä unohda näitä!



Reissuun lähteminen vaatii paljon erilaisia valmisteluja. Ohjeita tulee joka suunnasta ja se helposti sekoittaa pään, että mitäs kaikkea sitä pitikään tehdä. Tämän postauksen avulla, toivon mukaan, olet valmis lähtöön ja saat vinkkejä sekä helposti kopioitavan TO DO - listan matkaasi varten!

Ihan ensimmäisenä reissua suunnitellessa tulee ottaa huomioon oma elämäntilanne sekä se, että kuinka matkan toteutat ja miksi haluat lähteä eli mikä toimii sinulle motivaationa matkallesi:

1) Lähdetkö reissuun yksin vai kumppanisi/perheesi kanssa?

2) Jos sinulla on kumppani tai perhe, kuinka he suhtautuvat matkaasi? Miten se vaikuttaa matkan toteutumiseen?

3) Oletko työelämässä tai opiskeletko? Saatko töistä vapaata esimerkiksi vuorotteluvapaan merkeissä? Voiko matkan yhdistää osaksi opiskelujasi?

4) Olethan varannut riittävästi aikaa valmisteluihin? Esimerkiksi rokotukset voivat viedä viikkoja, jopa kuukausia ja lääkäriaikoja voi olla haastava saada, paikkakunnasta riippuen.

5) Mikä on matkasi tarkoitus ja mitä matkalta odotat? Onko sinulla jotain tavoitteita matkasi suhteen?

Kun olet vastannut edellä mainittuihin kysymyksiin on aika alkaa valmistella todenteolla matkaasi. Itse kirjoitan tätä blogia opiskelijana, mutta pyrin kirjoittamaan seuraavan TO DO - listan niin, että se auttaa ketä tahansa Tansaniaan lähtevää.

ENNEN REISSUUN LÄHTÖÄ



1) Varmista, että matka onnistuu työ-/opiskelupaikkasi puolesta. Keskustele siis pomosi tai vastuuopettajasi kanssa matkasta sekä mitä järjestelyjä matkan toteutuminen vaatii.

2) Seuraavaksi ota yhteys terveydenhoitajaan. Selvitä mitä rokotuksia tarvitset sekä millaisia muita terveydellisiä asioita sinun on huomioitava Tansaniaan lähtiessäsi (tästä teen ihan oman postauksen!).

3) Kun työpaikka/koulu näyttää vihreää valoa matkallesi, selvitä mitä kautta pääset reissuun. Itse lähdin vapaaehtoistyöhön Allianssin nuorisovaihdon kautta. Tee tarvittavat hakemukset ja jää odottamaan tuloksia.

4) Huolehdi kaikki matkustusasiakirjat kuntoon. Ensimmäisenä tarkista, että passisi on voimassa vähintään 6kk reissusi jälkeen. Sitten tarkista SUORAAN konsulaatilta, että mitkä ovat sen hetken viisumivaatimukset. Tansaniaan matkustettaessa on AINA oltava viisumi ja ajantasaiset tiedot saa helpoiten, kun katsoo ne konsulaatin sivuilta tai suoraan laittaa heille asiasta kyselyä, jos on jotain epäselvää (vuoden 2017 viisumiohjeet voit lukea aikaisemmasta postauksestani täältä).

5) Kun sinut on hyväksytty mukaan hakemaasi ohjelmaan on aika varata aika paikkakuntasi rokotusvastaanotolle. Itsellä homma meni niin, että ensin kävin rokotuslääkärillä, joka hoiti kaikki reseptit kuntoon ja sitten sain suoraan keltakuumerokotuksen terveydenhoitajalta siinä terveyskeskuksella. Muut rokotuksen hain itse apteekista ja kouluterveydenhoitaja laittoi ne sitten minulle. Jotkin rokotukset saattavat olla myös suun kautta otettavia, joten ne voi sitten ihan itse ottaa kotona, paketeissa selkeät ohjeet.

6) Soita apteekkiin hyvissä ajoin varmistaaksesi, että kaikki rokotteita löytyy heiltä varastosta. Riippuen apteekista, jos lääkkeitä joutuu tilailemaan varastoon, voi mennä jopa viikko, että saat lunastettua reseptisi. Kun tiedät milloin saat reseptisi lunastettua, varaa rokotusaika terveydenhoitajallesi. Huolehdi myös, että sinulla on tarvittava määrä kaikkia lääkityksiä koko matkasi ajalle, joita käytät normaalistikin. Lisäksi pyydä apteekista kaikista mukaan ottamistasi lääkkeistä englannin kielinen reseptitosite.


7) Varmista ennen matkaasi, että kaikki tarvitsemasi pankkikortit ovat voimassa koko matkan. Tarkista myös valuutta- ja maksuasiat etukäteen. Eli siis, että missä pääset vaihtamaan rahaa ja millaiset maksuvälineet Tansaniassa toimivat. Turistikohteissa yleisesti ottaen toimii perus VISA, mutta käteistä kannattaa aina olla mukana, joko dollareina tai shillinkeinä.

8) Matkavakuutuksen hankinta. Tämä kannattaa sitten olla mahdollisimman laaja, lähditpä sitten lomailemaan tai bisnessmatkalle. Mitä laajempi vakuutus sen parempi. Itse otin vakuutuksen kansainvälisen yhtiön kautta, joka myy vakuutuksia alle 29-vuotiaille vaihto-oppilaille, au paireilla ja vapaaehtoistyöntekijöille (Dr. Walter, PROTIP-WORLD).

9) Tee matkustusilmoitus ulkoministeriölle. Koulut usein vaativat tämän, jos lähden matkaan osana opintojasi, mutta myös lomailijana tämä vaihe on suositeltava, jotta tieto kulkee Suomeen läheisillesi, jos sinulle tapahtuu matkalla jotain odottamatonta, etkä itse ole kykenevä ilmoittamaan Suomeen.

10) Kopio passista sekä kopiot kaikista matkavakuutuksista ym. tärkeistä asiakirjoista esimerkiksi sähköpostiin. Jos lähdet vapaaehtoistyöhön, varmista mitä asiakirjoja sinulla pitää olla mukanasi saapuessasi maahan. Näistä asiakirjoista ota tulosteet mukaasi.

11) Pankkitunnukset ja yhteystiedot Suomeen. Muista säilyttää pankkitunnuksesi turvallisesti koko matkan ajan. Nämä kuitenkin on hyvä olla mukana varsinkin pidemmällä matkalla, jos sinun täytyy hoitaa laskuja tms. matkasi aikana. Myös jonkinlainen lista yhteystiedoista Suomeen kannattaa ottaa mukaan. Milloin tahansa sinulta voidaan varastaa tavaraa, joten varmista, että sinulla on yhteystiedot varmassa paikassa, esimerkiksi hotellihuoneessasi, jotta saat puhelinnumerot yms käyttöösi vaikka puhelimesi katoaisi matkalla. Osoitteita kannattaa ottaa mukaan myös, jos haluat lähetellä postikortteja kotipuoleen!

12) Varmista sääolosuhteet matkasi ajalle ja varaa säänmukainen varustus. Huolehdi myös, että sinulla on tarpeelliset itsehoitovälineet mukanasi, kuten lisäravintoaineet, aurinkorasvat yms. Näistä saat ohjeistusta kyllä myös terveydenhoitajaltasi.

13) Lisäksi ota mukaasi paljon positiivista mieltä sekä avointa mieltä uutta kulttuuria kohtaan!

Näillä ohjeilla matkasi pitäisi ainakin lähestulkoon onnistua ilman suurempia ongelmia. Avainsanana tähän koko postaukseen voisi olla AIKA eli varaa riittävästi aikaa kaikkiin matkavalmisteluihin ja tee selkeä toimintasuunnitelma itsellesi. Helposti kopioitava ja ytimekäs TO DO - list löytyy täältä.

Helpompaa matkan tekoa,
Alisa