sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Terveydenhuodolliset tarpeet

Tansania kuuluu niihin maihin, joihin matkustaessa on monia huomioon otettavia asioita terveyden ylläpitämiseksi. Riippuen matkan pituudesta ja mestasta, jossa aiot matkaasi viettää, tavrvitset kasan erilaisia rokotuksia ja lääkityksiä.

Itse sain hyvät ohjeet kouluni terveydenhoitajalta ja matkaan lähtiessä tulet todennäköisesti käymään lääkärissä, jossa saat ohjeet erilaisiin terveydellisiin asioihin. Halusin kuitenkin kasata ohjeet yhteen postaukseen, jolloin ne ovat helposti luettavissa jo ennen varsinaista matkan toteutusvaihetta.

Rokotuksista tärkein on keltakuumerokote, josta tarvitset todistuksen, jotta pääset Tansaniassa lentokenttää pidemmälle. Keltainen rokotuskortti on kätevä hankinta tässä vaiheessa, jos sitä ei vielä ole. Samalla pysyy kärryillä omien rokotusten ajantasaisuudesta helposti.

Seuraavaksi tärkein on malarialääkitys, jonka tarvitset, matkustitpa mihin päin Tansaniaa tahansa. Malarialääkityksiä on erilaisia ja, jos maksat lääkityksen itse voit valita itsellesi sopivimman. Itselläni oli lääkitys, joka oli kaikista halvin ja se otettiin kerran viikossa. Muista kuitenkin, että lääkitys ei anna 100% suojaa, joten myös hyttysmyrkkyjen ja suojaavan vaatetuksen käyttö sekä hyttysverkko sängyn päällä on suositeltavia.

Muita pakollisia tai vähintäänkin vahvasti suositeltuja rokotuksia ovat hepatiitti A, kausi-influenssa, ajantasalla oleva kansallinen rokotusohjelma sekä meningokokkirokote (aivokalvontulehdus). Lisäksi matkan pituudesta ja kohdealueesta riippuen tarvitset myös hepatiitti B-, lavantauti- ja kolerarokotteet.

Lisäksi muista myös ottaa omat peruslääkityksiäsi mukaan riittävä määrä. Kaikista lääkärin määräämistä lääkkeistä, joita otat mukaan, kannattaa varalta pyytää apteekista englannin kieliset reseptitositteet.

Rokotusten ja lääkärin määräämien lääkitysten lisäksi on monia muita terveyden ja hygienian kannalta tärkeitä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon Tansaniaan lähtiessä. Ensinnäkin, Tansaniasta voi olla vaikeuksia saada suomalaista hygieniatasoa vastaavia tuotteita ja erilaisten lääkkeiden ostamisen kanssa pitää olla tarkkana, että niissä on päiväystä. Joten tietynlainen "ensiapupakkaus" kannattaa hankkia jo Suomesta. Lisäksi, vaikka Tansania on halpa maa, lääkkeet sekä hygieniatuotteet voivat olla jopa kalliimpia kuin Suomessa, joten säästät todennäköisesti rahaa hankkimalla pienen määrän tarpeellisia itsehoitolääkkeitä ja -tarpeita jo ennen lähtöä.

Särkylääkkeitä tulee varata mukaan kahdenlaisia. Kuumelääkkeeksi ainoastaan parasetamoli. Perus särkytiloihin, kuten päänsärkyyn käy myös muut särkylääkkeet. Myös kuumemittari kannattaa hankkia ja aina oireiden ilmestyessä varalta mitata kuume.

Maitohappobakteerien syönti koko matkan ajan on suotavaa. Aloita tablettien syönti jo 1-2 viikkoa ennen reissua ja syö niitä vielä 1-2 viikkoa reissun jälkeen. Lisäksi, jos koet tarpeelliseksi, varaudu ripuli- ja ummetuslääkkein matkaan. Lisäksi matkapahoinvointilääke voi olla myös hyvä sisällyttää reissutavaroihin.

Itse koin Bepanthenin parhaimmaksi ostokseksi matkaani varten. Sillä hoitui niin pintanaarmut, rakkulat kuin auringonpolttaman ihon hoito. Lisäksi puhdas aloevera oli oiva lisä omaan matkalaukkuun. Lisäksi erilaisten haavojen ja rakkuloiden hoitoa varten kannattaa ottaa puhdistusainetta, laastareita, sideharsoa.. Sellaset perusvarastot kaikkea. Itseltä jäi uupumaan matkatavaroista rakkolaastarit, ne olisivat olleet todella tarpeen koko reissun ajan!

Muita tarpeita, joita kannattaa ottaa mukaan on käsidesi, kyypakkaus, kortisonivoidetta, aurinkorasvaa (korkealla suojakertoimella), antihistamiineja, naisten kannattaa varautua kuukautissuojiin ja, jos suunnittelee elävänsä villiä sinkkuelämää, niin kondomeja.

Myös kynsienhoitosetti, silmätipat, nenäsuihke/-öljy, väliaikainen paikkausmateriaali hampaille ja lääkehiili ovat sellaisia, joita voi oman harkinnan mukaan ottaa mukaan matkalle. Lisäksi voit oman harkintasi mukaan ottaa erilaisia vitamiinivalmisteita, yms. mukaan, jos koet ne tarpeelliseksi.

Jos kyseessä on pitkä matka, keskustele lääkärisi kanssa, tarvitseeko hankkia antibiootteja tai muita lääkkeitä Suomesta.

Tervettä matkaa,
Alisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa! Esitä rohkeasti kysymyksiä, jos niitä on!