keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Älä unohda näitä!



Reissuun lähteminen vaatii paljon erilaisia valmisteluja. Ohjeita tulee joka suunnasta ja se helposti sekoittaa pään, että mitäs kaikkea sitä pitikään tehdä. Tämän postauksen avulla, toivon mukaan, olet valmis lähtöön ja saat vinkkejä sekä helposti kopioitavan TO DO - listan matkaasi varten!

Ihan ensimmäisenä reissua suunnitellessa tulee ottaa huomioon oma elämäntilanne sekä se, että kuinka matkan toteutat ja miksi haluat lähteä eli mikä toimii sinulle motivaationa matkallesi:

1) Lähdetkö reissuun yksin vai kumppanisi/perheesi kanssa?

2) Jos sinulla on kumppani tai perhe, kuinka he suhtautuvat matkaasi? Miten se vaikuttaa matkan toteutumiseen?

3) Oletko työelämässä tai opiskeletko? Saatko töistä vapaata esimerkiksi vuorotteluvapaan merkeissä? Voiko matkan yhdistää osaksi opiskelujasi?

4) Olethan varannut riittävästi aikaa valmisteluihin? Esimerkiksi rokotukset voivat viedä viikkoja, jopa kuukausia ja lääkäriaikoja voi olla haastava saada, paikkakunnasta riippuen.

5) Mikä on matkasi tarkoitus ja mitä matkalta odotat? Onko sinulla jotain tavoitteita matkasi suhteen?

Kun olet vastannut edellä mainittuihin kysymyksiin on aika alkaa valmistella todenteolla matkaasi. Itse kirjoitan tätä blogia opiskelijana, mutta pyrin kirjoittamaan seuraavan TO DO - listan niin, että se auttaa ketä tahansa Tansaniaan lähtevää.

ENNEN REISSUUN LÄHTÖÄ



1) Varmista, että matka onnistuu työ-/opiskelupaikkasi puolesta. Keskustele siis pomosi tai vastuuopettajasi kanssa matkasta sekä mitä järjestelyjä matkan toteutuminen vaatii.

2) Seuraavaksi ota yhteys terveydenhoitajaan. Selvitä mitä rokotuksia tarvitset sekä millaisia muita terveydellisiä asioita sinun on huomioitava Tansaniaan lähtiessäsi (tästä teen ihan oman postauksen!).

3) Kun työpaikka/koulu näyttää vihreää valoa matkallesi, selvitä mitä kautta pääset reissuun. Itse lähdin vapaaehtoistyöhön Allianssin nuorisovaihdon kautta. Tee tarvittavat hakemukset ja jää odottamaan tuloksia.

4) Huolehdi kaikki matkustusasiakirjat kuntoon. Ensimmäisenä tarkista, että passisi on voimassa vähintään 6kk reissusi jälkeen. Sitten tarkista SUORAAN konsulaatilta, että mitkä ovat sen hetken viisumivaatimukset. Tansaniaan matkustettaessa on AINA oltava viisumi ja ajantasaiset tiedot saa helpoiten, kun katsoo ne konsulaatin sivuilta tai suoraan laittaa heille asiasta kyselyä, jos on jotain epäselvää (vuoden 2017 viisumiohjeet voit lukea aikaisemmasta postauksestani täältä).

5) Kun sinut on hyväksytty mukaan hakemaasi ohjelmaan on aika varata aika paikkakuntasi rokotusvastaanotolle. Itsellä homma meni niin, että ensin kävin rokotuslääkärillä, joka hoiti kaikki reseptit kuntoon ja sitten sain suoraan keltakuumerokotuksen terveydenhoitajalta siinä terveyskeskuksella. Muut rokotuksen hain itse apteekista ja kouluterveydenhoitaja laittoi ne sitten minulle. Jotkin rokotukset saattavat olla myös suun kautta otettavia, joten ne voi sitten ihan itse ottaa kotona, paketeissa selkeät ohjeet.

6) Soita apteekkiin hyvissä ajoin varmistaaksesi, että kaikki rokotteita löytyy heiltä varastosta. Riippuen apteekista, jos lääkkeitä joutuu tilailemaan varastoon, voi mennä jopa viikko, että saat lunastettua reseptisi. Kun tiedät milloin saat reseptisi lunastettua, varaa rokotusaika terveydenhoitajallesi. Huolehdi myös, että sinulla on tarvittava määrä kaikkia lääkityksiä koko matkasi ajalle, joita käytät normaalistikin. Lisäksi pyydä apteekista kaikista mukaan ottamistasi lääkkeistä englannin kielinen reseptitosite.


7) Varmista ennen matkaasi, että kaikki tarvitsemasi pankkikortit ovat voimassa koko matkan. Tarkista myös valuutta- ja maksuasiat etukäteen. Eli siis, että missä pääset vaihtamaan rahaa ja millaiset maksuvälineet Tansaniassa toimivat. Turistikohteissa yleisesti ottaen toimii perus VISA, mutta käteistä kannattaa aina olla mukana, joko dollareina tai shillinkeinä.

8) Matkavakuutuksen hankinta. Tämä kannattaa sitten olla mahdollisimman laaja, lähditpä sitten lomailemaan tai bisnessmatkalle. Mitä laajempi vakuutus sen parempi. Itse otin vakuutuksen kansainvälisen yhtiön kautta, joka myy vakuutuksia alle 29-vuotiaille vaihto-oppilaille, au paireilla ja vapaaehtoistyöntekijöille (Dr. Walter, PROTIP-WORLD).

9) Tee matkustusilmoitus ulkoministeriölle. Koulut usein vaativat tämän, jos lähden matkaan osana opintojasi, mutta myös lomailijana tämä vaihe on suositeltava, jotta tieto kulkee Suomeen läheisillesi, jos sinulle tapahtuu matkalla jotain odottamatonta, etkä itse ole kykenevä ilmoittamaan Suomeen.

10) Kopio passista sekä kopiot kaikista matkavakuutuksista ym. tärkeistä asiakirjoista esimerkiksi sähköpostiin. Jos lähdet vapaaehtoistyöhön, varmista mitä asiakirjoja sinulla pitää olla mukanasi saapuessasi maahan. Näistä asiakirjoista ota tulosteet mukaasi.

11) Pankkitunnukset ja yhteystiedot Suomeen. Muista säilyttää pankkitunnuksesi turvallisesti koko matkan ajan. Nämä kuitenkin on hyvä olla mukana varsinkin pidemmällä matkalla, jos sinun täytyy hoitaa laskuja tms. matkasi aikana. Myös jonkinlainen lista yhteystiedoista Suomeen kannattaa ottaa mukaan. Milloin tahansa sinulta voidaan varastaa tavaraa, joten varmista, että sinulla on yhteystiedot varmassa paikassa, esimerkiksi hotellihuoneessasi, jotta saat puhelinnumerot yms käyttöösi vaikka puhelimesi katoaisi matkalla. Osoitteita kannattaa ottaa mukaan myös, jos haluat lähetellä postikortteja kotipuoleen!

12) Varmista sääolosuhteet matkasi ajalle ja varaa säänmukainen varustus. Huolehdi myös, että sinulla on tarpeelliset itsehoitovälineet mukanasi, kuten lisäravintoaineet, aurinkorasvat yms. Näistä saat ohjeistusta kyllä myös terveydenhoitajaltasi.

13) Lisäksi ota mukaasi paljon positiivista mieltä sekä avointa mieltä uutta kulttuuria kohtaan!

Näillä ohjeilla matkasi pitäisi ainakin lähestulkoon onnistua ilman suurempia ongelmia. Avainsanana tähän koko postaukseen voisi olla AIKA eli varaa riittävästi aikaa kaikkiin matkavalmisteluihin ja tee selkeä toimintasuunnitelma itsellesi. Helposti kopioitava ja ytimekäs TO DO - list löytyy täältä.

Helpompaa matkan tekoa,
Alisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa! Esitä rohkeasti kysymyksiä, jos niitä on!